Fűszer és gyógynövények

  I. Fűszer és gyógynövények

 II. Gyógynövényteák betegségekre:

III. Gyógytea keverékek

 

IV. Kertészkedéssel kapcsolatos beszélgetések

 

 

Itt azokat a fűszer illetve gyógynövényeket szeretném ismertetni, melyeknek a termesztésével évek óta foglalkozom és tapasztalatom van. Elsősorban évelő növényeket termesztek, kivéve a bazsalikom, amit  évről évre újra kell vetni. A családi felhasználáshoz minden fajtából 1-2 bokor fedezi az éves fűszer szükségletet. Gondos szárításukkal a téli fűszer szükséglet is biztosított.

Articsóka Bazsalikom Citromfű Curryfű Hársfa
Izsóp Kakukkfű Körömvirág Lestyán Levendula
Majoranna Menta Metélőhagyma Rozmaring Rukkola
Szurokfű (oreganó) Tárkony Zsálya   Szárítás, tárolás

 

Fűszerkertem kora tavasszal.

 

Fűszerkertem májusban

Articsóka (Cynara scolymus)

 Olaszparúj - ahogy a bölcs öregek nevezik ezt az évelő növényt, ami a Földközi-tenger környékéről származik. A 1,5-2 méter magasra is megnövő, elágazó szárú articsóka a vetés évében rendszerint szárnyasan tagolt, húsos nyelű, ezüstös fonákú tőleveleket növeszt, miknek elágazásainál találhatók a sokszor 10 cm-es átmérőjű fészekvirágzatok. A fészekpikkelyek vastagok, húsosak, a virágok színe lila.
Az articsóka értékes zöldség-, dísz-, és gyógynövény. Még fel nem nyílt virágzatkezdeményei és levelei ehetők, akár salátának elkészítve, akár citromos vízben puhára főzve és valamilyen mártással leöntve. Az articsókát zöldségnövényként főként Franciaországban és Spanyolországban termesztik nagy mennyiségben. Színe élénk, virágzatának formája szép, dekoratív levelei miatt dísznövényként is jelentős. Ma már gyógynövényként is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Termesztése hazánkban is megoldható, de sok odafigyelést és gondoskodást igényel.

Hatásai:

Fokozza az epe termelését, az epeutak összehúzódását és a májsejtek regenerálódását. Elősegíti a vér zsírtartalmának csökkenését, vizelethajtó, sóürítést fokozó és antibiotikus.

 

Bejegyzés: 2006. május.  A téli fagyokat nem állta ki a növény, nem hajtott ki. A földtakarás védelem kevés volt az átteleltetéshez.

 

1 hetes articsóka palántám.

 Articsóka júniusban.

     

 

Articsóka szeptemberben.

 

 

 

Lap teteje

 

Bazsalikom

Népies nevén bazsalikum, királyfű, németbors. A közkedvelt, egynyári növény eredetileg Dél-Ázsiából és Afrikából került hazánkba, ahol hamar, széles körben elfogadták kellemes, szegfűszegre emlékeztető fanyar, pikáns illata miatt. A mediterrán konyha egyik legfontosabb alapfűszere. A leveles, virágos hajtásokat felhasználhatjuk frissen, vagy morzsolt, szárított formában. Vigyázzunk arra, hogy ha szárított állapotban tároljuk otthon, akkor fénytől óva, légmentesen legyen elzárva.
Mint fűszert igen sokoldalúan fel lehet használni: levesekbe, főzelékekbe, salátákba, szószokba, pácokhoz, sültekhez, mártásokba, továbbá ecetes és vizes uborka eltevéséhez. Egyes halételekhez zsályalevéllel, rozmaringlevéllel együtt kitűnő köretet készíthetünk belőle.
A Bazsalikomból készült teát gyomorerősítőként, étvágygerjesztőként, köhögés csillapítására és vízhajtóként is fogyaszthatjuk.

A tea elkészítése: 1 evőkanálnyi mennyiséget forrázunk le 2 dl vízzel, hagyjuk állni 15-20 percig, majd leszűrés után, mézzel édesítve naponta háromszor fogyasszuk, étkezés előtt.

 

Termesztése: Tápanyagban gazdag talajt, napos fekvést igényel. Magvetéssel, palántaneveléssel szaporíthatjuk. Magját fólia alá 10-15 cm sortávolságra, vagy lakásban cserépben április elején vessük 1 cm mélyre.  Fagyérzékeny, így csak a  májusi fagyok után ültessük ki, 50 x 30 cm-es tenyészterületre. A palántákat 2- 3 szálasan ültetjük.  A növények júniustól  folyamatosan virágoznak októberig. Kétszer vághatjuk. Vetőmagnak az első vágáskor, a legszebb töveket hagyjuk meg, majd amikor a virágfüzér alsó harmadában már érett, barna magok találhatók, a hajtásokat kipergetés előtt óvatosan  vágjuk le, szárítsuk meg, s morzsoljuk ki belőle a magokat.

 

 Bazsalikom palántám.

 Bazsalikom szeptemberben.

 

 

Szépen díszlik a kertben a kékes lilás változata is:

 

Virágzó kék levelű bazsalikom.

 Bazsalikom szárítása.

 

 

Görög bazsalikom (Ocinum minimum)

 

Világoszöld levelű, kistermetű, gömb formájú lombot képező egynyári növény. Apró, vékony levelei és apró, fehér színű, ajakos virágzat díszíti.

Felhasználása: Édeskés íze miatt főként tésztákban, süteményekben használják, de minden más bazsalikommal ízesített ételben is felhasználható.

Termesztése, szedése: A kert meleg, napos részébe, homokos, száraz talajba ültessük. Alacsony hőmérsékletre ugyanúgy reagál mint az alapfaj. Mivel igen apró levelei vannak, egész hajtásrészeket használjunk ízesítésre egészben vagy apróra vágva. Szárítással hamar elveszti aromaanyagait.

 

 

 

 

Lap teteje

 

Citromfű

A citromfű, vagy népies nevén méhfű, vagy mézfű, Európában őshonos évelő növény. Nevét jellegzetes citromillatáról kapta, mely ahogy hozzáérünk a növényhez rögtön érződik. Manapság egyre több helyen beszerezhető friss, cserepes változata, de szárított formában is kapható.

Már a görögök és rómaiak által is ismerték.
Friss a citromszagra emlékeztet a levele. A népi gyógyászatban pattanás, rovarcsípés, álmatlanság, asztma, epilepszia, láz, hányás, allergiák, fejfájás, vérnyomáscsökkentő, ideg- és szívnyugtató, idegerősítő, vírusölő hatásokat tulajdonítanak neki.

Citromfű tea: idegi eredetű alvászavarok estében hasznos a citromfű kúra, mikor a teát langyos állapotban, mézzel édesítve célszerű fogyasztani. Hatására kipihenten ébredünk, az egész napunk nyugodt és kiegyensúlyozott lesz, még a reggeli feketekávé is elhagyható.

 

Termesztése: 50-80 cm magas, terjedő tövű, meleg és fényigényes növény. A talaj iránt nem túl igényes. Kissé fagyérzékeny, 10-15 évig is elél. Őszi-tavaszi tőosztással és palántaneveléssel is szaporítható. Magja fagyhatás nélkül nehezen csírázik, ezért novemberben vessük cserébe, s azt télire süllyesszük ki a kert talajába. Amennyiben tavasszal vetjük, a vetés előtt 2 napig áztassuk, majd 2 napig a mélyhűtőben fagyasszuk a magokat, s  a szikkasztás után 25 cm sortávolságra  szabadágyba vessük el. A palántákat májusban ültessük a végleges helyükre. 50x50 cm-re telepítsük. Erőteljes gyökérzete miatt viszonylag szárazságtűrő. Leveleit virágzáskor vágjuk le, szárítva és morzsolva tároljuk.

 

Április elején bújik a citromfű.

 

 

 

 

Lap teteje

Curryfű (Helichrysum italicum

Örökzöld, nem téltűrő félcserje. Alacsony, bokros növésű. Levelei keskenyek, ezüstös zöldek. Enyhe curry szagot árasztanak. Fűszerként használható. Virágai nyár végén nyílnak. Az apró sárga szalmavirágok, melyeknek szintén curry illatuk van. Az apró ágakat főzik az ételbe, levesekbe, pörköltekbe, rizsbe, zöldségekbe és más ételekbe. Levelei savanyúságok, tojásos és csirkés ételek ízesítésére alkalmas. Egy csokrocska curryfű a kamrába és a szekrénybe, a molyok máris elmenekülnek.

 

Curryfű palánta áprilisban.

 

 

 

 

Hársfa

 

Virágzata izzasztó,  köhögéscsillapító hatású illóolajat, nyálkaanyagokat tartalmaz.  A belőle forrázással készített tea megfázás, meghűlés, légúti panaszok esetén fogyasztandó, télen melegítő hatású. Gyógyító hatását növeli, ha a hársfateát mézzel ízesítjük. Gyógytea alapanyagnak csak 2 faj, a kis levelű, és a nagylevelű hársfa alkalmas. Ha kertünkbe, vagy a ház elé hársfát szándékozunk telepíteni, e két fajt részesítsük előnyben. A két fajt legkönnyebben leveléről lehet megkülönböztetni. A kis levelű hársleveleinek fonákán, az érzugokban vöröses szőrpamacsok, a nagy levelűn fehéres szőrpamacsok találhatók. A kislevelű hárs 20-25 méter magas, viszonylag igénytelen, szárazság és árnyéktűrő faj, a legzamatosabb hársmézet és a legjobb tea alapanyagot szolgáltatja. Hátránya, hogy viszonylag lassú növésű.

 

 

Kislevelű hársfa

 

 A nagylevelű hárs 30-40 méterre megnövő jóval termetesebb fa, fiatal korában igen szép kúpos formájú. Ez a faj párásabb, hűvösebb klímát igényel, erdeinkben a hűvösebb északi oldalakon, szurdokvölgyekben érzi jól magát. Városokban gyakori a harmadik hársfa faj, az ezüsthárs, amely jó szárazságtűrésével tűnik ki, teának viszont nem alkalmas. Ennek levelei fonákukon ezüstösen molyhosak, és nincsenek szőrcsomói az érzugokban. A fajok között a virágzási időben is van eltérés. A legkorábban június elején a nagylevelű hárs, majd 2 hét múlva  a kislevelű hárs, legvégül júliusban az ezüsthárs virágzik. A leszedett virágokat padláson szárítsuk meg. A virágzatból a gyógyteát forrázással készítsük, majd 10 percnyi állás után mézzel ízesítve forrón fogyasszuk el. Élvezeti teaként is sokan szeretik.

 

virágzó kislevelű hárs

hársvirág szárítása

 

Hársvirág szörp készítése:

 

Egy 5 literes üveget megtöltünk  alaposan megmosott  hársvirággal. Rászeletelünk 2 nagy citromot. Ráöntünk 2 kg kristálycukrot, és 3 liter előzőleg felforralt, lehűtött vizet. Beleteszünk 1 kávéskanál citromsavat, és 1 kávéskanál borkősavat. Szalvétával kötjük le, hogy szellőzni tudjon. 3 napig érleljük, közben naponta 4-5 alkalommal megkeverjük. Amennyiben hosszú hónapokra szeretnénk majd eltenni, utolsó nap keverjünk bele 1 mokkáskanál nátrium-benzoát-ot. A 3. nap után leszűrjük, üvegekbe töltjük, és ledugaszoljuk.

Ebből a mennyiségből, körülbelül 3,5 liter szörp lesz.

 

Amennyiben szép sárga színt szeretnénk neki adni:

A karamellszínt úgy kell csinálni, hogy vagy 30 deka cukrot barnára karamellizálsz, majd ráöntesz három deci hideg vizet. Felforralod. (csomó mentes lesz) Kihűlés után közé kevered a sötétbarna lét. Semmi ízt nem ad, csupán színezi... Utólag is meg lehet csinálni.

 

 

Lap teteje

Izsópfű, Hyssopus officinalis, Ipsen, Hyssop

Ajakas félcserje, 2 fajjal a mediterrán flórában meg Ázsia középtájain. Alsó ajakának aránylag nagy, fordított szivalakú középkaréja tünteti ki. A H. officinalis 3-6 dm. magas, seprőalakúan csoportosodó ágaival, keskeny-lándzsás vagy szálas, épszélű mirigyesen pontozott levelekkel.

Hatóanyag: illóolaj (pinokamfon, pinén, kamfén, szekviterpén-alkohol), flavonoidok, cseranyag, keserűanyag, diozmin, hissopin, gyanta
Hatás: Enyhe görcsoldó és köptető hatású, gyulladásgátló.
Javallat: Görcsoldó tulajdonsága alpján köhögéscsillapító, a légcsőhurut és asztma tüneteit enyhíti.
 

Termesztése: Talajjal szemben nem igényes, 30-40 cm magas, fásodó tövű félcserje. Szárazságtűrő növény, pergő magjával önmagát felújítja. Őszi, vagy tavaszi tőosztással, vagy palántaneveléssel szaporíthatjuk. Magját márciusban 30 cm sortávolságra vessük szabad ágyba. A plántákat szeptemberben telepítsük végleges helyükre.  Virágos hajtásait teljes virágzáskor vágjuk, szárítsuk és morzsolva használjuk.

 

Áprilisban már hajt az izsópfű.

  Izsopfű szeptemberben.

 

 

 

Lap teteje

Kakukkfű (Thymus serpylium)

Termőhely: a dombvidékitől egészen az alhavasi övig mezsgyéken, köves lejtőkön, gyepekben, ritkás erdeifenyvesekben, sziklákon fordul elő. A száraz, bázisokban gazdag, de mészben, finomföldben szegény, semleges kémhatású homoktalajokon él. E gyűjtőfaj alakjainak pontos elterjedése nincs még feltárva

A kakukkfűből készült illóolaj antibakteriális hatású, serkenti az emésztést, elmulasztja a torokfájást és a könnyű náthát, emellett biztosítja a mély alvást is. Ha gőzfürdőt készítünk belőle az arcunk számára, gyorsan kitisztítja a pórusainkat, és megelőzhetjük vele a torok- és melléküreg-gyulladásokat.
Két fajtáját különböztetjük meg: a szárazabb, füves részeken előforduló vadkakukkfüvet, illetve a kertekben, gazdaságokban termesztett kerti kakukkfüvet. Már az ókori egyiptomiak és görögök is ismerték és előszeretettel használták.
 

Termesztése:  Az igen apró magvait februárban a lakásban tejfölös pohárban, melegágyi ablak, vagy fólia alatt vessük el. A későbbi vetést már szabadágyba vessük. Magját a tömör talaj felszínre vessük, majd finom földdel takarjuk be, és óvatosan öntözzük. Kelés után 5-6 hétre kapunk kiültethető palántákat. A 6-8 cm nagyságú palántákból 4-5 darabot csokrosan ültessünk, ezekből fejlődnek szép bokrok. Nagyobb területre a kakukkfüvet 40x20 cm-re telepítsük. A májusi ültetés augusztusban virágzik, a következő évben teljes nagyságúra fejlődik, s kétszer lehet betakarítani.

 

Kakukkfű áprilisban.

 Kakukkfű szeptemberben.

 

 

 

 

Lap teteje

Körömvirág

Calendula officinalis

 

Népies neve:gyűrűvirág, kenyérbélvirág, orvosi körömvirág
A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozik, egyéves kerti növény. Dél- és Kelet-Európából származik.
A virágzás kezdetén nyílásukban szedik fészkes virágzatát, de ennél értékesebbek a fészekből kiszedett nyelves karima- vagy sugárvirágok. Nyáron június-július hónapban gyűjtik.
A körömvirág illóolajat (mentont, izomentont, karvont, terpinént), karotinoidokat, flavonoidokat, szaponinokat, szabad triterpéneket (faradiolt, taraxaszterolt), poliszacharidokat tartalmaz.
A körömvirágról tudományosan bebizonyították, hogy kiválóan alkalmazható epehólyag-gyulladás ellen, jó görcsoldó és fertőtlenítőszer. Belsőleg gyomor- és hólyaghurut kezelésére használják.
Külsőleg használják visszérgyulladás, felfekvés, lábszárfekély, nyálkahártya gyulladások, ekcémák, sebek, egyéb bőrproblémák, méhcsípések esetén. E jótékony tulajdonságát használja ki a kozmetikai ipar, mely előszeretettel hasznosítja krémek, kenőcsök alapanyagaként.
Bőrkiütések és napégés okozta fájdalmak enyhítésére szintén ajánlják.
Szoptatós anyukák mellbimbója gyakran begyullad, de körömvirágkrém használatával jól kezelhető a gyulladt állapot.

Hogyan használjuk?

Tea: Tegyünk 1 csészébe 1 teáskanálnyi szárított körömvirágot, forrázzuk le, majd 10 perc elteltével szűrjük le. Naponta 3 csésze tea fogyasztása ajánlott. Lehűtve gargarizálásra is alkalmas. A teát általában epebántalmak, gyomorgörcsök esetén fogyasszuk.
Kenőcs
: Két maréknyi friss körömvirágot dörzsöljünk szét, és vízfürdő felett keverjük el 50 gramm vajjal, hagyjuk állni negyedórán át, majd mullkendőn nyomjuk át. Ha kihűlt, tegyük tiszta üvegbe, és hűtőszekrényben tároljuk. Bőrkiütésekre és napégés okozta fájdalmakra ajánlott.
Borogatás
: Forrázzunk le 1 csésze forró vízzel 2 teáskanálnyi szárított körömvirágot, majd 10 perc után szűrjük le. Borogassuk vele a sérült felületet. Naponta 2-3 kezelés ajánlott.
Fűszerként
: Az ételeknek sárgás színt és enyhén csípős ízt ad. Virágszirmait használhatjuk rizs, hal, húsleves ízesítéséhez.
 

Körömvirág palánta áprilisban

Körömvirág júniusban

 

 

 

Lap teteje

Lestyán

Az ernyősvirágúak családjába tartozik, évelő növény. Népiesen levescsíknak is hívják, konyhakertekben újra egyre gyakoribb az elterjedése. Illóolajat, angelikasavat, szerves savakat, cukrot és keményítőt is tartalmaz.

Júniustól virágzik, a fészekből ilyenkor kicsípett virágokat, árnyékos, szellős helyen azonnal szárítsuk, és zárt edényekben tároljuk. Szedés után a növények hamarosan ismét virágoznak.

Vegetanövényként is ismert zöld leveleit elsősorban levesek és egytálételek fűszerezésére használják. A lestyánból készített tea gyorsan mérsékli a gyomorfájdalmakat, és méregteleníti a szervezetet, ha például túl sok nikotin és alkohol került a testbe. Puffadtság esetén 3-6 csepp lestyánból kivont illóolajat ajánlatos bevenni.
 

Termesztése:  6-8 évig élő nagytermetű növény. A mély rétegű, nyirkos talajokat kedveli, gyökere 40 cm mélyre is lehatol. Szaporíthatjuk tőosztással, és palánta neveléssel. Ősszel az idős tövekről rügyes gyökfejeket vághatunk le, amelyeket 60x40 cm-re telepítsünk.  Magját márciusban 2-3 cm mélyre 25 cm sortávolságra vessük. A magot július végén gyűjtsük  a felmagzó növényekről. A palántákat ősszel ültessük végleges helyükre.

 

Kora tavasszal zöldell a lestyán.

Szeptemberben a lestyán.

 

 

 

Lap teteje

Levendula

Könnyű, tiszta illatú növény .
Különösen jó: stresszre, fejfájásra, vágási és égési sérülésekre, szemölcsre. Fejfájás estén pihentesse a fejét rövid ideig levendulaolajjal bepermetezett párnán. Itthon főként a levendula szárított virágait és a belőlük nyert illóolajat ismerik és használják. Azok akik szívesen (és gyakran) utazgatnak a Földközi-tenger vidékén, jól ismerhetik a levendula lila virágaival borított, mediterrán mezők illatát.

Hatóanyag: illóolaj (linalil-acetát észter), csersav, kumarinok, flavonoidok, szterolok.
Hatás: Görcsoldó, emésztést javító, nyugtató, reuma és ideggyulladás kezelésére alkalmas.
 

Termesztése: Palántaneveléssel szaporítható. A fényes fekete magok 2-3 évig tartják meg csírázóképességüket.  A magot decemberben vessük 0,5-1 cm mélyre, a kert megjelölt ágyásába, vagy kisüllyesztett edénybe.  Magjának  a csírázáshoz szüksége van  a téli fagyhatásra. Tavasszal lassan kezd csírázni, s gondos ápolás után őszre ceruza vastagságú palánták fejlődnek. Ha a tél alá vetést elmulasztottuk, tavasszal  a magot vetés előtt fagyasszuk.

 

Áprilisi levendula.

      Bimbós levendula.

 

 

virágzó levendula bokor

 

 

 

Lap teteje

Majoranna

A magyar majoránna különleges minőséget képvisel, „Hungaricum”-ként jelenik meg az exportpiacokon. Morzsolt, szárrészektől mentes herbája a magyar konyha kedvelt fűszereként közismert. Kellemes illata és íze miatt az élelmiszeriparban (hús-, és konzervipari célokra) és az illatszeriparban is széles körben alkalmazzák. Drogja szélhajtó, bélpuffadást enyhítő és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, ezért emésztést serkentő teakeverékek alkotórésze. Asztmatikus tünetek esetében az utóbbi években kedvező hatását figyelték meg. Külsőleg reumás panaszokat enyhítő kenőcsökben szerepel. Az ajakos virágúak családjába tartozó növény hazánkban egyéves. Szára 25-50 cm magas, felálló, dúsan elágazó. A fiatal hajtások szürkés zöldek, az idősebb szárrészek kopaszodók, pirosas barnák. Keresztben átellenes levelei rövid nyelűek, tojásdadok, ép szélűek, szürkén molyhosak. Virágzata 7-9 álörvből összetett, tömött álfüzér. A virágok kicsik, fehér vagy zöldes rózsaszínűek, a tobozpikkelyszerűen egymásra hajló murvalevelek hónaljában ülnek. Termése négy makkocska, igen apró, gömbölyded. A magyar majoránna világhíre nagyrészt a termőtájak kiváló ökológiai adottságainak köszönhető. Származási helyéből következően azokat a termőhelyeket kedveli, ahol a magas nyári középhőmérséklet és a sok napsütés jellemző. A mag optimális csírázási hőmérséklete 18-20 °C. A kikelt kis növények növekedése 10 °C körüli hőmérsékleten leáll. Hideg- és fagyérzékeny, tápanyagigényes. Gyökérzete sekélyen helyezkedik el, ezért vízigényes. Csapadékigénye a tenyészidőszakban 600-650 mm. Gyorsan melegedő, humuszban gazdag, jó vízgazdálkodású, középkötött, löszös csernozjom jellegű talajokon termeszthető. Hazánkban a Duna-menti öntéstalajok különösen alkalmasak termesztésére.

 

Termesztése: Palántaneveléssel és helybevetéssel szaporíthatjuk. Szabadágyba márciusba vessük, simára elgereblyézett talajra szinte a talaj felszínére, mivel magja nagyon apró. Palántát fólia alatt, a lakásban cserében is nevelhetünk. A vetési idő március. A palántákat május elején ültethetjük ki 50x20 cm-re. 10-15 szálat ültessünk egyszerre, így nagyobb termést kapunk.  A fűszernek való növényeket virágzás kezdetén júniusban vágjuk, 5 cm magas tarlót hagyjunk, hogy a növény sarjadni tudjon, s szeptemberben ismét vágható legyen.

 

Majoranna májusban

Majoranna júniusban

 

 

 

Lap teteje

Menta

Bors-, vagy borsosmenta .

Mint teanövény a borsmenta nagyon ismert, azonban kevesen tudják, hogy leveleit a konyhában főzéskor is fel lehet használni. A növény illóolajat, cseranyagot, keserűanyagot tartalmaz. Évelő növényként évente kétszer lehet a leveleit levágni. Enyhíti a felfúvódást, görcsoldó hatású, epehajtó, nem véletlen, hogy a bőséges arábiai ebédek után is borsmenta teát szolgálnak fel a vendégeknek. Fűszernövényként igen ízletes joghurtos öntethez adagolni, úgy is kifejti gyógyhatását, sőt a joghurt savas hatása miatt még koncentráltabban.

Hatás: Fő hatóanyaga a mentol fokozza a nyál- és epetermelést, gyenge görcsoldó és gyulladáscsökkentő, enyhe helyi érzéstelenítő, hűsítő, antiszeptikus hatású.

 

Termesztése:  Fény, víz és tápanyagigényes növény. Mélyebb fekvésű nyirkos talajokat kedveli. Szaporítani vegetatív úton tarackszerű gyökereivel, vagy gyökeres sarjairól lehet. Ősszel, vagy tavasszal ássuk ki a gyökerét, majd válogassuk ki a fehér színű gyökereket, ezek jobban sarjadnak. A felásott megműtrágyázott talajban 50 cm távolságra 10-15 cm mély árkokat húzzunk ki kapával. Ezekbe fektessük be zsinorszerűen a sarjakat, takarjuk, és taposás után öntözzük be őket.

Figyelem!  Tarackszerű gyökereivel rendkívül agresszíven terjed!

 

Menta áprilisban.

 Menta szeptemberben.

 

 

 

Lap teteje

Metélőhagyma (snidling)

A metélőhagyma jól mutat az ágyások szegélyén, és cserépben is nevelhető. Mindenekelőtt fűszernövényként hasznosítják, és kevésbé díszítésre. A virágokat le kell tépni, hogy a növény hosszabb ideig megőrizze aromáját. A leveleket lehetőleg frissen szedje. A virágzás után a levelek már nem olyan aromásak. Vágja vissza őket majdnem tövig, hogy friss zöld levél nőhessen a helyén. A  metélőhagyma nem alkalmas szárításra, mert elveszíti az aromáját, inkább fagyassza le összeaprítva.

 

Áprilisban a metélőhagyma.

 

 

 

 

Lap teteje

Rozmaring

Mediterrán eredetű növény, de Európa és Amerika nagy részén vadon nő. A rómaiak Aphrodité szent növényének tartották. Vérkeringési problémákra, ideg-, és gyomorerősítő, görcsoldó, étvágygerjesztő,   menstruációs panaszok esetén, frissítő, vérkeringés fokozó, fejfájás ellen (terhesség esetén kerüljük alkalmazását).  Élénkíti a vérkeringést, emellett gyulladáscsökkentő hatása van. A rozmaring leveleit, virágos-leveles hajtásait és illóolaját számos országban használják a modern fitoterápia kezelések során is. Tartalomanyagai: illóolaj (1 -3%), fő összetevői a linalol (20 -25%)és linalilacetát (30 -40%), cserzőanyagok, rozmaringsav, kumarinok, flavonoidok.
Gyógyászati felhasználása: idegerősítő, ezért alkotórésze olyan nyugtató teakeverékeknek, melyek még nem erős idegnyugtatók, hanem csak segítenek áthangolni a pozitív működésre.
 

Termesztése:  30-70 cm magas fagyérzékeny növény, szabadban csak védett sarokban, szalmával, ronggyal takarva telel át, ezért általában cserepes növényként, vagy nagyobb ládákban nevelik. Tavasztól őszig  a kertben, télen a lakásban tartják. Hajtásdugványról szaporítható. Az idősebb növényekről 10 cm hosszú hajtásokat vágunk, s az alsó leveleket leszedve vízben, homokban, vagy homok-perlit keverékébe duggatva gyökereztetjük.  A gyökeresedés feltétele az állandó nedvesség, ezért a dugványokat üveggel, vagy fóliával takarjuk le. A meggyökeresedett hajtásokat cserébe ültetve, többszöri visszacsípéssel formás bokorrá alakítjuk. Nyáron félárnyékos helyre tegyük ki a kertbe, verandára.  A kertnek mediterrán hangulatot kölcsönöz.

 

Áprilisban a rozmaring.

 

 

 

 

Lap teteje

Rucola - Eruca sativa L.

borsmustár, rukkola; arugula, rocket

Mediterrán növény. Apró termetű (20-25 cm), tősarjakkal terjedő és növekvő; apró, sárgásfehér, keresztesvirágú; erős, kissé dióra emlékeztető aromájú kétéves, de fagyérzékeny növény. Sötétzöld, erősen szeldelt leveleit főként a meleg időszakban hozza. Leveleit saláták, levesek és tészták ízesítéséhez használhatjuk, vagy önmagában is lehet salátaalap natúr salátáknál. Markáns íze miatt kis mennyiségben érdemes használni. Homokos, meszes, száraz talajba ültessük. Növekedése ezeken e helyeken a legszebb. Lakásban a legnaposabb és meleg helyre állítsuk és mérsékelten öntözzük. Mivel ezek a növények általában apró levelűek az egész hajtásrészt használjuk fel fűszerezéshez, egészben vagy apróra vágva.

 

Rukkola májusban

Rukkola júniusban

 

 

 

Lap teteje

Szurokfű (vagy oreganó)

Egyiptomban a szurokfüvet gyógyszerként alkalmazták.
Görögországban ma is szabadon nő a mezőkön. A szurokfű forrázata jó idegesség okozta fejfájásra, és nyugtató hatású is egyben.

Termőhely: a dombvidéki és hegyvidéki (roitkábban alhavasi) övben száraz legelőkön, napos erdők és cserjések szegélyén, ritkás erdeifenyvesekben, sovány gyepekben, rézsűkön található. A mérsékelten száraz, bázisokban gazdag, többnyire mésztartalmú talajokon él.

Gyógyászati felhasználása: idegerősítő, ezért alkotórésze olyan nyugtató teakeverékeknek, melyek még nem erős idegnyugtatók, hanem csak segítenek áthangolni a pozitív működésre.

 

Termesztése:  Magját márciusban vessük 0,5 cm mélyre, majd a palántákat 30x25 cm-re napos, meszes talajú ágyásba ültessük. A virágzás kezdetén júniusban és másodvirágzáskor szeptemberben vághatjuk.

 

Oreganó bokor április végén.

Oreganó bokor

 

 

Virágzó oreganó bokor.

 

 

Oreganó virág szárítása

 

 

 

Lap teteje

Tárkony

Fiatal levelei május végén, június elején a legaromásabbak. Salátákhoz, mártásokhoz, levesekhez, zöldbabból készült ételekhez használják. A tárkony házi szaporításával várjuk meg a bő fényű, melegebb tavaszi időszakot. Vízigényes növény és meleg, napos helyeken fejlődik jól. A növény 1 méter magas, és gyökérsarjakkal bokrosodik. A hajtásokat idejében körülkötéssel védjük az elterüléstől. A Francia konyha kedvenc fűszere. Savanyúságokhoz, fűszerkeverékekhez adják. Levelei édeskés, kesernyés, borsos, kissé ánizsos ízűek. A petrezselyemhez hasonlóan -levesek, szárnyas, hal- és vadas ételek, birka- és báránysült, zöldbab, borsó és burgonyafőzelék ízesítésére kiváló. Régebben majd minden házban kedvelt és gondosan őrzött fűszer volt. Erdélyből került hozzánk. Ma ismét kezd divatba jönni és mindjobban keresik. -Friss, -Zöld állapotban és megszárítva használják.

Tárkonyecet:

A tárkonyfűre annyi ecetet öntünk, hogy ellepje, néhány nap múlva annyira átveszi a tárkony illatát, hogy leszűrve bármilyen felsorolt ételt ízesíthetünk vele.

 

Termesztése:  Tavaszi tőosztással, vagy a tősarjak leválasztásával szaporítjuk. Májusban, amikor az anyatőnek 25-30 cm hosszú hajtásai vannak, a tő körül kibontjuk a földet, és a fehér járulékos gyökerekkel rendelkező zöld hajtásokat letépjük a tőről. Csúcsukat lecsípjük, és jól beöntözve új helyükre ültetjük. Levele virágzáskor a legzamatosabb, ekkor levágjuk, megszárítjuk, és morzsolva tároljuk. Szeptemberben ismételten vághatjuk.

 

Áprilisi tárkony palánta. 

 Tárkony szeptemberben.

 

 

Előtérben a menta, majd a tárkony,  háttérben az óriásra nőtt lestyán.

 

 

 

Lap teteje

Zsálya

Kétéves növény. Virágzatában lévő illóolajáért termesztjük. Muskotály zamatú borok készítésére alkalmazható. Forrázatát belsőleg felfúvódás ellen, külsőleg száj-, ill. toroköblítőként, gyulladásokra borogatással használjuk.
Többnyire mésztartalmú, humuszos, laza vályogtalajokon él, nagyon mélyen gyökerezik. Torokgyulladás ellen, fogínybetegség esetén, gyomorerősítő, éjjeli izzadás, légzőszervi betegségek, torokgyulladás, hólyaghurut ellen, szájüreggyulladásban szenvedőnek öblögető szere. Hatóanyag: illóolaj (tujon, borneol, cineol, kámfor, pinén), glikozidok, flavonoidok, gyanta, cseranyag, keserűanyag. Fűszernövényként igen ízletes joghurtos öntethez adagolni, úgy is kifejti gyógyhatását, sőt a joghurt savas hatása miatt még koncentráltabban! Gyomor és bélpanaszok enyhítésére, epe, máj és cukorbajra, ajánlják. Levesekbe, főzelékekbe, salátákba, szószokba, pácokhoz, sültekhez, mártásokba, továbbá ecetes és vizes uborka eltevéséhez. Egyes halételekhez zsályalevéllel, rozmaringlevéllel együtt kitűnő köretet készíthetünk belőle.

 

Termesztése:  Magról hidegágyi palántaneveléssel szaporíthatjuk. A magvetést érés után júliusban, vagy tavasszal márciusban végezzük. A 2 cm mélyre 25 cm sortávolságra vetett magokból folyamatos öntözéssel őszre fejlett 15-20 cm magas elágazó palántákat kapunk. Ezeket ősszel ültessük végleges helyükre. Tavasszal az elfagyott ágakat 5-6 cm-re vágjuk vissza, így a tő újra kihajt. A növény alakját az elvirágzás után metszőollóval alakítsuk.

 

Zsálya áprilisban.

 Zsálya szeptemberben.

 

 

virágzó zsálya

 

 

zsálya virág szárításra előkészítve

 

 

 

Növények szárítása

Ha jó az időzítés és megfelelő a hőmérséklet, a szárítás nem boszorkányság. Rögtön a begyűjtés után  óvatosan szárítva a növények megőrzik aromájukat. A legtöbb növény esetében az az ideális, ha meleg, száraz, sötét helyen kötegekben függesztjük fel. Amennyiben napon szárítunk, a növények elvesztik eredeti színüket, és értéktelenekké válnak. Minden további nélkül száríthatunk többféle növényt egyidőben, ha az egyes fajtákat jól elkülönítjük. Meleg helyen mintegy 5 nap alatt megszáradnak a növények. Hűvös időben ez 2 hétig is eltarthat. Az első nap ideális hőmérséklete legalább 30 oC. a növényeknek tisztáknak és egészségeseknek kell lenniük. Kerüljük a növények mosását szárítás előtt. A megszáradt leveleket morzsoljuk le, a fás szárakat távolítsuk el. A kész fűszernövényt légmentesen zárható, sötét edénybe tegyük.

 

 

 

Fűszerek tárolása

Légmentesen zárható, száraz, sötét helyen:

 

 

 

Lap teteje

Partner oldal: http://mediterrankert.lap.hu/

Vissza a kertészethez

websas.hu

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker